четвер, 17 листопада 2016 р.

Міжнародні стипендійні програми: знайди своє місце у світі

 В Одесі, в Impact Hub, відбулася презентація Міжнародних стипендіальних програм.  31 жовтня спікер Тамара Марценюк, яка є автором книги «По світу по освіту: посібник із міжнародного стипендійного навчання» розповіла про різні студентські програми,  доступні українцям.

                           
 У презентації  йшлося про загальну інформацію стосовно стипендіальних програм, про найпопулярніші програми та про поради щодо правильності заповнення аплікаційних документів.
 Тамара Марценюк розповіла слухачам  про класифікацію програм та основні підходи до їхнього пошуку. Програми різняться за:

  • Цільовою аудиторією, тобто на кого орієнтована програма. Це зазвичай магістратура, бакалавріат, активісти, волонтери та працівники.
  • Тривалістю. Бувають довготривалі (1-2 роки), середні (1-6 місяців) та короткотривалі або трамплінові (до 1 місяця).
  • Наданням грантової підтримки, тобто наскільки стипендіальна програма покривається грантом. Вона може покриватися повністю (Full Scholarship), або тільки навчання (Part Scholarship). Також є програми, які зовсім не покриваються грантом (No Scholarship).
  • Грантодавцями. Ними можуть виступати і уряди держав, і приватні особи та фонди, і університети.
  • Країнами. Їх можна розподілити на три групи:  Західна Європа та США, Пострадянські країни та Східна Європа, інші країни.
  • Іноземними мовами. Це можуть бути мови різних країн світу, в залежності від програми, але англійська залишається основною. 
 Найпростішими підходами до пошуку програм є пошук за країною та пошук за стипендією. 

 Кожен аплікант (особа, яка подає заявку про зарахування в навчальний заклад) має можливість обрати програму як з наявністю стипендії, так і з її відсутністю. Цю інформацію треба уважно читати на офіційних сайтах, та не боятися запитувати, використовуючи електронну пошту.

 Також спікер представила декілька найпопулярніших стипендіальних програм.  Це «Fulbright Program» (найстаріша у світі програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки;  діє з 1946 року у 155 країнах світу), «Find Scholarship to Finance Your Study» (США), «Програма дослідницьких стипендій Карнегі» (США),  «Erasmus Mundus» (Європа),  «Chevering Scholarships» (Великобританія),  «Alexander  S. Onasis Public Benefit Foundation» (Греція), «Visegrad Acholarship Program» (Польша, Чехія, Словаччина та Угорщина), «Estonian School of Diplomacy scholarships» (Естонія) та «Дармасісва» (Індонезія).

 «Усі раді великій кількості аплікантів», - розповіла Тамара Марценюк. Вона заохочувала хоча б подавати документи та випробовувати свої сили; поділилася історіями з власного життя.

 Також на презентації був присутній Павло Колотвін, колишній студент ОНУ імені І. І. Мечникова. Він був учасником стипендіальної програми «Erasmus Mundus» та розповів багато корисної інформації про Міжнародні стипендіальні програми загалом. Саме з «Erasmus Mundus  – Акція 2» співпрацює Одеський Національний Університет ще з 2010 року. За цей час ОНУ брав і продовжує брати участь у чотирьох консорціумах Erasmus Mundus.

 Захід, присвячений Міжнародним стипендіальним програмам був організований експертним проектом  Team Europe Одесата є не єдиним подібним заходом в Україні. 


Юлія Лінник

Немає коментарів:

Дописати коментар