четвер, 17 листопада 2016 р.

Міжнародний літературний фестиваль знову в Одесі

 В Одесі відбувся II Міжнародний літературний фестиваль, який тривав з 28 вересня по 1 жовтня. У ньому взяли участь письменники з країн Європи та Азії.


 Організатором події виступив  директор та керівник програми Міжнародного літературного фестивалю Берлін  Ульріх Шрайбер і директор і керівник програми Міжнародного літературного фестивалю Лейкербада Ганс Рупрехт.

 Як повідомляє офіційний сайт www.litfestodessa.com: «Мета фестивалю – підкреслити культурний вплив Одеси, полікультурність цього міста та сприяти зміцненню зв’язків між Одесою та іншими культурними метрополіями Європи і світу».

 Для зручності твори на фестивалі читали декількома мовами – українською, російською, англійською та мовами оригіналу. Розглядалися твори для дітей та підлітків, розважальна та серйозна за змістом література, а також сучасна поезія. Крім літературних читань, відбулися розмови на важливі теми:
  • «Місце української літератури в європейському контексті» з Танею Малярчук і Борисом Херсонським, де йшлося про історію літератури та її внесок в українську та світову культуру.
  • «ЄВРОПА І – Біженська криза». Розмова з Меріам Бусельмі (Туніс) та Амандою Міхалопулу (Греція). Обговорювалася політика Європи з питань біженства.
  • «ЄВРОПА ІI – Біженська криза». Розмова з Артемом Чапаєм (Україна) та Володимиром Рафієнко (Україна). Мовилося  про анексію Криму,  проблеми переселенців та сприйняття  їх, як внутрішніх біженців.
  • «ЄВРОПА І – Популізм». Жофія Бан (Угорщина) та Жужанна Ґазе (Угорщина/Швейцарія) дискутували з приводу того, який патріотизм потрібен країні, щоб не повернутися до націоналізму минулих століть.

 Також з’явилися дві нові частини програми: «Життя на воді», під час якої автори розказали про вплив моря, води на місто; «Майбутнє Одеси», де відбулася дискусія між архітекторами, урбаністами та містобудівниками з Одеси та світу.

 Основні заходи проходили в Одеському літературному музеї. На фестивалі були присутні такі відомі  письменники, як Джон Бернсайд, Віктор Єрофеєв, Таня Малярчук, Іван Андрусяк, Борис Херсонський, Катя  Петровська, Аманда Міхалопулу, Джон Бойн та інші.
 «Я побачив тут дуже багато людей. Для мене це було абсолютним сюрпризом. Я згадую свій перший фестиваль в Берліні. І там не було так багато школярів, був порожній зал. Коли я порівнюю з сьогоднішнім заходом, я дуже здивований і радий», - розповідає директор Міжнародного літературного фестивалю в Берліні Ульріх Шрайбер.(7 телеканал)

 Нагадаємо, що перший Міжнародний літературний фестиваль відбувся рік тому теж в Одесі, і проходив з 1 по 4 жовтня.



Немає коментарів:

Дописати коментар